piltilbake

Skipnes (Tindsøya)

Beliggenhet
Skipnes ligger i Øksnes Vestbygd, på sørvestsida av Tindsøya - "midt" i Vesterålen.

Beskrivelse
Et fiske- og jordbrukssamfunn som helt opp til 1960-tallet var regnet som en av de mer betydelige omsettingsplassene for fisk på yttersia av Vesterålen. Men til slutt gjorde også sentralisme og lave fiskepriser - som i Nyksund - kål på plassen. Forfallet grep om seg.

Imidlertidig har utviklingen også her snudd de seinere åran. Rørtveit-slekta har investert betydelig - og gjort om det tidligere fiskebruket til ferieanlegg med rorbuutleie, servering og butikk. Primært holder de åpent i sommerhalvåret.

De senere årene har Skipnes også vært base for det årlige kajakk-treffet Arctic Sea Kayak Race. (Se også turbeskrivelsene Vest i Vesterålen, På tur - retur, Forblåst - vel blåst!, Når gudene er gode og Første korstog til Skipnes)

Adkomst
Med seilbåt eller kajakk kommer du enten opp Hadselfjorden, inn Langøysundet eller ned Sortlandsundet.

Utsikt/sol/klima
Sjølve bukta ligger sørvestvendt og solrikt til. Men utsikten må du gå noen meter for å nyte. Sjølve bukta med brygger og rorbuer ligger skjermet for alt av vind - men også utsikt over øyriket mot vest.

Landingsforhold
Kajakkfolket kan bruke småsteinfjæra ved naustet på vestsida, innerst i bukta. (Her er det fullt under Arctic Sea Kayak Race !) I tillegg er mange av de mindre flytebryggene innerst i "riktig" kajakkhøyde (med overlegg). Fartøyene kan plasseres enten på gresset eller på kaia. Med andre ord nok av varianter.

Kaiforhold
Skipnes har et assortert utvalg av flytebrygger - men de fleste er bare egnet for småbåter - i beste fall. Lite og dårlig forankring, tynne tau. - Kommer du med en større seilbåt er hovedkaia eneste akseptable mulighet. Godt fenderverk og enkelt å sette passe lange tamper ved å gjøre fast et stykke ned på pålene. Men på grunn av stadige rutebåtanløp er i praksis bare ytterste, sørlige del av kaia brukanes.

Overnatting/telting
Skipnes leier ut et stort utvalg rorbuer for en akseptabel pris. Skal du overnatte i telt, finnes det et godt utvalg av plasser på skulderen rett bak senteret. Og hvis du er her som "ren" kajakkturist - ikke Arctic Sea-deltaker - er det nok av andre, bedre overnattingsplasser i nærheten.

Vann
For kajakkfolket: Nok av springer. For båtfolket: En slange ut fra den midterste brygga. Men det er i snaueste laget på fjære sjø, så en forlengelse/"mellomlagring" i kanne er nødvendig.

Brendsel
Primus, kort og godt.

Turmuligheter
Mange flotte fotturer over hele Tindsøya. Ikke minst turen opp til toppen! (Litt bratt i et par passasjer, ellers piano - på tørt føre. Regnværstur anbefales imidlertid ikke pga. glatte og tildels jordete sva. Ellers er sightseeing på yttersida per kajakk også et MUST.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung