piltilbake

Korten (Landegode)

Beliggenhet
Korten ligger på vestsida av Landegode - ute i havet vest av Bodø.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Korten er et sandeldorado rett nord for bebyggelsen på Fenes. Et utall holmer og skjær, sandgrunner, stender og sletter - iblanda områder med store kampesteiner. Perfekte å utforske for de yngste (og gjerne de eldre også for den del) (Se også turberetningene Sommerstreif 2009, Sommerstreif 2006 og Sommerstreif 2005.)

Adkomst
Hit kommer du enten med hurtigbåt fra Bodø - eller per egen kjøl. Har du seilbåt, studer kartet godt før du beveger deg inn hit, siden det er plenty både med grunner og skjær i området. Men hovedleia er grei, og ankringsplassene fantastiske.

Utsikt/sol/klima
Strendene på Korten ligger vest-, sør- eller nordvendte, dvs. noe for en hver smak. Og solgangen er upåklagelig for de fleste av dem, siden det er åpent og luftig også sørover. Fantastisk utsikt mot Helligvær i vest, og øyriket videre nordover. Bare du beveger deg noen titalls meter opp på nærmeste haug.

Landingsforhold
Førsteklasses sandlandinger flere steder i området. (Se sirklene på kartet)

Ankringsforhold
Flott sandbunn i det grunne bassenget mellom skjærene sørvest i området (merket med anker på kartet) Her ligger du som en konge i det meste av vær, siden skjærgården beskytter godt for tungsjø fra alle retninger.

Overnatting/telting
kart Flotte teltplasser ved alle strendene. Den sørligste er lettest tilgjengelig, og med god solgang. Den midterste er nordvendt, med en haug rett bak - så her har du sannsynligvis mindre morrasol, sjøl midt på sommeren. Mens den nordligste er mer åpen og eksponert for alt av vind. Det er i det hele tatt dårlig med vegetasjon her ute, sånn sett er det bare den midterste stranda/sletta som kan bidra med litt ly hvis han først kommer med en kuling.

Den midterste stranda er dessuten sannsynligvis den fredeligste. kart For det beiter mye dyr her ute, og nordstranda er ofte pakka med både kyr og sauer sommerstid. Sørstranda er litt fredeligere sånn sett, men ta deg gjerne en rekognoseringsrunde før du slår leir...

Vann
Ta med det du trenger av vann. Men det er ikke langt over til bebyggelsen på Fenes hvis du er i beit.

Brendsel
Typisk primus-plass, lite rekved å finne siden området er mye brukt både av lokalbefolkning og turister..

Turmuligheter
En fottur i området er absolutt et must. Det er flott gåanes både nord- og sørover langs fjæra. Og en tur over til butikken på Fenes hører jo med.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung