Gammen på Øra (Ringvassøya)

Beliggenhet
Gammen ligger på vestsida av Ringvassøya, på det første markerte neset etter at du har runda nordover ut Kvalsundet.

Posisjon
69° 56.067' N  18° 42.488' E  Stranda

Beskrivelse
Gammen ble bygget av en gjeng entusiaster på åttitallet, og er et av de mest brukte turmålene for vinterpadlerne i Tromsø. Men Øra er også et flott sted å nyte varme sommerdager, i telt (gammen er ikke særlig innbydende i sommersol - men kom tilbake en kald vinterdag, når ovnen gløder og peisen er overstrødd med telys.... Du kan bli religiøs av mindre) og med varm sand mellom tærne. Kanskje blir det tid til et slag kavvel også? (Sjekk også turbeskrivelsene Fukt og fårikål, Godt stekt på Gammen, (Bare) gutta på (gamme)tur, Smak av sommer, Potetgull og panorama, Bar(e) (behagelig) barmark og Fra nett-noia til nirvana)

Adkomst
Korteste padleveg til gammen er ut Skarsfjorden og runding Klokkarholmen - eller fra Kvaløyvågen og ut Kvalsundet. Begge moderate padleturer på maks et par timer. Men naturligvis værutsatte, med mye strømsjø og reflekser hvis vinden er vestlig.

Utsikt/sol/klima
Øra er en drømmeplass for soltilbederne. (Men det tar tid før sola når ned til nesset. I midten av oktober treffer de første strålene varden først ved elleve-halvtolv tida) Og med panoramautsikt over hele øyriket - fra Rebbenesøya og Skagesundet i nord til vestsiden av Kvaløya i sør. Men samtidig er dette en værutsatt plass, og sjansen for å bli liggende værfast er stor hvis han øker på og dreier vestlig. Du kommer deg rett og slett ikke ut gjennom rullesteinsfjæra og brenningene - og eneste alternativet er å lemne kajakken og gå fjæra tilbake.

Landingsforhold
Det er en god grunn til at Øra er lite besøkt av småbåtfolket. Med mindre det er nesten full flo og havblikk er den lange steinfjæra nesten uframkommelig for alt som ikke kan bæres eller slepes. Når det i tillegg er drag i sjøen - eller enda verre: blåser fra sørvest/vest - er sjansen stor for å få et ublidt møte med rullesteinene, enten du er på veg inn eller ut. Med andre ord: For spesielt interesserte = kajakkpadlere. I verste fall må du ballansere og slepe et langt stykke - men har du flaks (eller beregner godt) kan du skli rett inn på en av de to små sandstrendene til venstre (den beste!) eller høyre for gammen.

Ankringsforhold
Steinbunn, og mye drag/dårlig beskyttelse gjør Øra til et typisk dagsbesøk.

Telting
Masse flotte teltplasser på neset, rett opp for den største sandstranden. Og på hele sletta for den saks skyld

Vann
Godt med vann hele året. Nærmeste bekk er i første bukta sør for Gammen, bare følg fjæra.

Brendsel
Normalt godt med rekved, enten på Øra eller en av buktene sørover. Krever litt jobbing, men gammen er godt utstyrt med sager, økser og kløyveredskap.

Turmuligheter
Flotte spaserturer i fjæra både sørover og nordover (Turen til Skarsteinen og Klokkarholmen anbefales!) Opp på fjellet går det også fint an å komme seg, men lia er bratt og delvis løs.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung