Beliggenhet
På sørvestsida av Austvågøy, ved utløpet av Gimsøystraumen. Bebyggelsen ligger spredt på øyene utafor fjellmassivet som blant annet inneholder Presten (kjent klatrevegg) og sjølveste Vågakallen
Beskrivelse
Henningsvær har alltid vært et viktig fiskevær, men etter at brua kom på midten av åttitallet - og særlig de siste ti åran - har turisme gradvis overtatt rollen som 1.fiolinist. Det er stor aktivitet på overnatting-, kafe- og galleri-fronten hele sommeren, mens lofotfisket tar det meste av oppmerksomheten om vinteren (Se også turberetningene Sommerstreif 2007, Sommerstreif 2005, Bergtatt (under seil) i Lofoten, Forblåst - vel blåst! og Halvgjort - er velgjort?)
Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å ta hurtigruten til Svolvær og padle vestover under Vågakallen. Alternativt ta bilvegen fatt. (En halvtimes kjøring fra Svolvær) Det er mange fine plasser å sette ut/gå i land - men i sjølve sentrum må du lete litt mer. Nordfra kommer du ned Gimsøystraumen - eller Raftsundet, via Svolvær.
Utsikt/sol/klima
Henningsvær er som alt annet i Lofoten: Fantastisk på en varm sommerdag, og skikkelig våt - når det først er vått. Og solbadet det meste av døgnet. Du kan imidlertid oppleve at nordøsten tar skikkelig. Fra å padle i vindstilla og full sommer under Vågakallen kan du ende opp i iskald sno og 25-30 knops vind i løpet av et par hundre meter. Og da er det kjølig i Henningsvær!
Landingsforhold
Som i Stamsund er vågen omkranset av brygger og i økende grad fyllinger - så det enkleste er faktisk å ta opp kajakkene ved slippen (styrbord, midtveis inne i vågen) og legge dem under brygga på høyre hånd. Andre alternativ er (de private) flytebryggene - av ymse kvalitet - men det er mer pez, spesielt fordi småbåttrafikken er stor og behovet for kaiplass deretter. Følelsen av å være i vegen kan bli ubehagelig påtrengende...
Kaiforhold/vann/landstrøm/diesel
Seilmessig kan det også bli fullt i Henningsvær om sommeren. Men antallet utleieplasser er så pass stort at du alltid får ordnet deg et innsmett, hvis du ikke satser på å legge deg på utsida av andre båter. (Som naturligvis er det greieste - og hyggeligste)
Gjestekaia ligger helt innerst i vågen, og har både strøm, vann og søppeltømming. Men også en av de stiveste prisene jeg har møtt nordpå så langt. Flytebryggene forøvrig er heller skrøpelige - og tildels (veldig) private - mens f.eks. Nyhotellet har bra plasser og vann (hageslange med stoppekran rett ved trappa). Ellers er det vann- og dieselfylling flere steder i vågen, men en del holder stengt om sommeren, så spør deg fram.
Telting/overnatting
Henningsvær sentrum er lite egnet for telting. Men i mylderet av holmer rett utafor bebyggelsen er det lett å finne en usjenert plass. Og mange fine sandlandinger.
Vann/toilett/dusj
Det er lett både å skaffe seg vann og en dusj i Henningsvær. Flere av overnattingsstedene (hvis du ikke tar inn på en av dem) leier ut dusj - i noen tilfeller også badstu. Favoritten er badstua på toppen av nyhotellet m/x-antall dusjer, hvilerom og en utrolig utsikt - fra badstua! Anbefales!
Brendsel
Camper du utafor sentrum, er det mulig å finne litt drivved. Men baser deg på primus til alt av matlaging
Turmuligheter
Det er mange flotte padle/spaserturer i området. Holmene anbefales! Også turen opp til klatrefeltene på nordsida er flotte - mens høydaren er toppen av Vågakallen. Enkleste veg opp er korteste veg opp i bassenget på vestsida av hovedtoppen og deretter et rennesystem østover.
© Tekst og bilder: Bent Svinnung
|
|
|