piltilbake

Straumshamn (Hamarøy)

Beliggenhet
På vestsida av Hamarøy, rett vest for Hamarøyskaftet.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Nydelig, lita bukt som inneholder det meste som kan kalles paradisisk: Nydelige, kritthvite strender, småkupert og frodig terreng, idylliske ankerplasser, et urørt vann med enda flere strender under foten av Hamarøyskaftet. (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2009, Sommerstreif 2007, Sommerstreif 2006, Sommerstreif 2005 og På tur - retur)

Adkomst
Straumshamn når du enkelt via kajakk: Flere plasser på Hamarøy gir deg gode utsettingsmuligher og moderat med padling for å kunne runde inn i bukta. Alternativt er du på veg nordover eller sørover på kjøl langs østsida av Vestfjorden. Du kan også komme hit til fots. Via en god sti på sørsida av Hamarøyskaftet og ned lia til Straumsvatnet. Deretter følger du bare en av breddene ut til bukta.

Utsikt/sol/klima
Solbadet det meste døgnet. Dette er paradis - kort og godt. Beveger du deg litt opp i terrenget, har du panoramautsikt mot Lofot-tannrekka i nordvest. og østover troner Hamarøyskaftet.

Landingsforhold
Nydelig, kritthvit sandlanding hardt styrbord etter at du har runda inn i bukta forbi stakene. Egendøpt 'Paradisstranda' etter første besøket her med kajakk i 1996. Ellers kan Straumshamn by på mange enkle tanglandinger og smul sjø - spesielt innerst, ved vannet. Ingen problemer med å komme seg i land.

Ankringsforhold
Den beste plassen å legge seg til med seilbåt er innerst inne i bukta. Enten passerer du forbi holmen og legger deg til nesten oppi bekken fra vannet, eller så finner du deg en plass lenger sørvest. Sandbunn og gode ankringsforhold i hele bukta. Du kan passere holmen på begge sider, men vær obs på stein/skjær i den nordlige leia! Godt merket på kartet, men krever visuell sikt. Sørsida er imidlertid ren, med dybder rundt 3-6 meter

Telting
Mange idyller å ta av. Velger du sørveststranda (øverste røde ring på kartet) må du være obs på at det er lite sand igjen på flo sjø... Dessuten - slangen i paradis: Mygg og knott. Men - som sagt - Mulighetene er mange. Bare å ta for seg. Men vakkert? Bevares. Et lite knippe bilder.

Sjøl ville jeg nok forsatt helt inn til bekken ned fra Straumsvatnet og funnet meg en tanglanding med ditto blomstereng bak. Et morrabad i nesten ferskvann er ikke ueffent, for ikke å snakke om solbading på varme svaberg... Så får det heller være at det tar litt tid før morrasola når ned til teltduken.

Vann
kart Hvis du har mulighet til å gå/bære litt, er det flere bekker å ta av rundt vannet under Hamarøyskaftet. Men sjølve vannet er brakkvann - siden avstanden mellom full flo og overflata bare er en snau meter. Til matlaging/koking er det imidlertid greit nok.

Brendsel
Lite rekved å finne her. Men en del tørrvirke kan du hente i terrenget. Baser deg imidlertid på primus.

Turmuligheter
Her har du mye å ta av. Utforsking av sjølve bukta er et must, og i tillegg er det rikelig med fotturmuligheter videre østover. Du når Hamarøyskaftet herfra via sti inn rundt vannet og opp flanken på sørsida. Og kommer du med kajakk er turen inn til bunnen av vannet obligatorisk. Kun ti meter å bære før du befinner det på en jomfrulig flate. - Første besøket hit skjedde en sein høstdag for mange år sida: Vi la igjen ei dypblå kjølvannstripe over et pollenhvitt speil... Innerst, under Hamarøyskaftet finner du nydelige strender. Dette er plassen å tilbringe timer... og dager.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung